Quantcast
New pc randomly freezes - Beyond.ca - Car Forums
Results 1 to 12 of 12

Thread: New pc randomly freezes

  1. #1
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Calgary
    My Ride
    G
    Posts
    362
    Rep Power
    0

    Default New pc randomly freezes

    Hey guys, so my old computer finally gave out and I built a new pc. Sometimes when I'm working on the computer my monitor will go into sleep mode and the computer becomes unresponsive. I'll move the mouse or press keys on the keyboard and it won't wake from sleep. If I reset the computer then the problem goes away. Also sometimes my cursor just stops working and freezes and when I try to press ctrl+alt+del on the keyboard nothing happens but when it does start to work again, it's extremely laggy.

    It's about a week old, the only things I have installed on the computer is adobe cs6, firefox, trend micro, malwarebytes, blackberry desktop software and itunes. I recently installed flash player plugin because I needed it for my online classes. OS and programs are installed on the SSD and pictures, music etc are on the HDD

    The parts I bought from memory express:
    Intel i7-4770 3.40GHz
    Asus Z87-A Mobo LGA 1150
    Patriot 16GB Viper 3 1600MHz C10 kit
    Corsair Force LS series 120GB SSD
    Seagate 2TB Barracuda 7200RPM
    Cooler Master CM690-II Advanced Case
    2x Bitfenix 120 mm Spectre Fan
    120mm Cooler master cooling fan
    Bytecc Card reader
    Win 7 Pro SP1 64bit

    Parts I reused from my old computer
    OCZ 650 watt psu
    Geforce gtx550 ti

    I'm not very good with computers so I don't know where to begin to look for possible causes. Thanks again

  2. #2
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Calgary
    My Ride
    Grimace
    Posts
    6,513
    Rep Power
    21

    Default

    I would say check your power settings, sounds like it is hybernating or going to sleep on its own. Doesn't sound like you have installed anything weird. Mayb ctrl shift escape and see what is not responding to see the freezing issue. I know flash is a POS and freezes all the time on my internet browser then crashes and it is back to normal.

  3. #3
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    calgary
    My Ride
    acura TYPE A
    Posts
    387
    Rep Power
    0

    Default

    I have about 10 asus PCs and that use to happen

    try firmware update of the bios,

    check to see if you plugged into the SSD caching port on asus boards, sometimes that feature screws things up.

    turn off advanced power managed in the bios and sleep in OS for last resort.

    Sometimes you get lucky with techs from ASUS, just like the service manuals, they use broken English.

    If it still does not work create a Asus RMA -

    Be prepared sometimes your RMA Is not processed you just have to do it again.
    westnet speedtest ping me


  4. #4
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Calgary
    My Ride
    GT TDi
    Posts
    1,413
    Rep Power
    19

    Default

    irq conflict haha
    2002 VW Golf GT TDI
    2016 VW Passat BiTDI

  5. #5
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Calgary
    My Ride
    G
    Posts
    362
    Rep Power
    0

    Default

    Originally posted by thetransporter
    I have about 10 asus PCs and that use to happen

    try firmware update of the bios,

    check to see if you plugged into the SSD caching port on asus boards, sometimes that feature screws things up.

    Memory express checked for updates before I took the mobo home, but I can try that. How do I check if I plugged the SSD into a caching port? Sorry I'm not very good with this sort of thing, The 2 cords running to my SSD are a sata cord that I plugged into the lowest sata number on the mobo and the power cord.

    Just to clarify, the monitor is what goes to sleep. The tower still is running because I can see the lcds still lit up and the fans work. Pressing keyboard and moving mouse doesn't wake up the monitor

  6. #6
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    okotoks
    Posts
    260
    Rep Power
    0

    Default

    update video drivers. most of the time when when mine starts crashing randomly, its the video driver. do a full uninstall/reinstall, although sometime you can get away with the clean install option. the latest drivers from nvidia had me doing random crashes (r331), updated to the newest beta (331.93) and problem when away.

  7. #7
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    calgary
    My Ride
    CLK 55 / 2g Eclipse / EP3
    Posts
    3,958
    Rep Power
    16

    Default

    Originally posted by bart
    irq conflict haha
    god those were the days .... TSR anyone??

  8. #8
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    calgary
    My Ride
    acura TYPE A
    Posts
    387
    Rep Power
    0

    Default

    Originally posted by JC522


    Memory express checked for updates before I took the mobo home, but I can try that. How do I check if I plugged the SSD into a caching port? Sorry I'm not very good with this sort of thing, The 2 cords running to my SSD are a sata cord that I plugged into the lowest sata number on the mobo and the power cord.

    Just to clarify, the monitor is what goes to sleep. The tower still is running because I can see the lcds still lit up and the fans work. Pressing keyboard and moving mouse doesn't wake up the monitor
    can you remote desktop into it or ping it (from another computer, or Windows or Android mobile device? turn on Remote desktop and turn off fire wall -
    westnet speedtest ping me


  9. #9
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Calgary, AB
    Posts
    1,557
    Rep Power
    11

    Default

    Originally posted by thetransporter


    can you remote desktop into it or ping it (from another computer, or Windows or Android mobile device? turn on Remote desktop and turn off fire wall -
    Remote Desktop only works if you are running Professional or higher.

    Personally I would be changing out that power supply as ocz has never been known to be "good" quality.

    Also what devices do you have plugged into the computer?

    Also make sure the ram is properly setup in the bios and not defaulted to XMP settings or something weird.

    You will want to set it up to use the timings and voltages specified for said ram.

  10. #10
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Calgary
    Posts
    37
    Rep Power
    0

    Default

    Originally posted by firebane


    Personally I would be changing out that power supply as ocz has never been known to be "good" quality.
    I had the "wake from sleep" problem on my desktop a couple of years ago - I swapped out the power supply and the problem went away.

    "Hell, that computer was older than most of you beyonders."
    Has an IQ of 138, but can't figure out basic algebra.

  11. #11
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Calgary
    My Ride
    G
    Posts
    362
    Rep Power
    0

    Default

    the only things connected to the computer are my printer and a wacom intuos5. Yesterday my screen flickered off and then back on and i got a notification saying my video card driver failed and then recovered. I haven't been able to tinker with the computer much because of christmas stuff but I'll be looking into your suggestions when I get more free time.

    How do I tell if the ram is set up properly when I;m in bios

  12. #12
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    calgary
    My Ride
    CLK 55 / 2g Eclipse / EP3
    Posts
    3,958
    Rep Power
    16

    Default

    ^ you may have a setting out of place with the capabilities of your GPU. The display driver will crash if you set it to do something your GPU cant handle. Could be lack of power at the GPU as well.

Similar Threads

  1. new system build freezes until PCH voltage increased 4960k ASUS ROG black Edition

    By thetransporter in forum Computers, Consoles, and other Electronics
    Replies: 0
    Latest Threads: 08-10-2015, 10:39 PM
  2. why my laptop freezes?

    By autumnrain in forum Computers, Consoles, and other Electronics
    Replies: 3
    Latest Threads: 09-13-2006, 12:37 PM
  3. Computer freezes with external HD?

    By creeper in forum Computers, Consoles, and other Electronics
    Replies: 8
    Latest Threads: 04-20-2006, 10:20 PM
  4. Computer Freezes

    By AznDragon2004 in forum Computers, Consoles, and other Electronics
    Replies: 3
    Latest Threads: 05-14-2005, 11:04 PM
  5. PC freezes in games!!!

    By Ek9Max in forum Computers, Consoles, and other Electronics
    Replies: 14
    Latest Threads: 07-25-2004, 05:42 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •