Quantcast
Adding another 16GB of RAM - Beyond.ca - Car Forums
Results 1 to 17 of 17

Thread: Adding another 16GB of RAM

  1. #1
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Moo Town
    My Ride
    (0^oo^0)~
    Posts
    470
    Rep Power
    0

    Default Adding another 16GB of RAM

    Hey fellas, I built a PC earlier this year and everything's running great. I have 16GB of RAM but I kinda wanted to add another 16GB just for shits and giggles.

    This is the 16GB I started with:

    https://www.amazon.ca/gp/product/B01...?ie=UTF8&psc=1

    Can you tell me what the difference is between the one I have and the ones below?

    https://www.amazon.ca/Corsair-Vengea...dp/B0123ZC44Y/

    https://www.amazon.ca/Corsair-Vengea.../dp/B07D1WWBL3

    These two are both C16 and 2666mhz, but I don't know much more about RAM and if there are other considerations for compatibility.

    You might ask why I don't just get the same one I did before, and the answer is mostly just my curiousity.

    Thanks in advance.

  2. #2
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Calgary, Alberta
    My Ride
    '16 F150 Lariat, SW20 MR2
    Posts
    1,524
    Rep Power
    12

    Default

    ideally you want the same ram, usually from the same batch. if you're doing anything like overclocking, different batches,speeds,etc. can cause instability.

  3. #3
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Calgurry
    My Ride
    fiesta
    Posts
    3,295
    Rep Power
    14

    Default

    Sell the 16gb and get a 32gb kit

  4. #4
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    calgary
    My Ride
    2g Eclipse / EP3
    Posts
    3,653
    Rep Power
    14

    Default

    If this is just 'because' - then either would do - if youre not pushing these above anything normal.

  5. #5
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Calgary, AB
    Posts
    1,436
    Rep Power
    9

    Default

    Save money and don't get the rgb

  6. #6
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    South of Calgary
    My Ride
    is broken
    Posts
    724
    Rep Power
    11

    Default

    Either kit will be fine, these guys are fussy. All those kits have the same specs and should run the same speed under XMP 2.0 if enabled.

    Current: 2666MHz 16-18-18-35 1.2V
    Kit 1: 2666MHz 16-18-18-35 1.2V
    Kit 2: 2666MHz 16-18-18-35 1.2V

    16GB is plenty of ram though. Why more? Unless your trying to play Star Citizen haha.

    I would double check compatibility with your motherboard. Some boards do funny things when you populate all the slots.

    But yea. Rip it and go. IMO spend your money on bigger/ faster SSD. They are the ticket to a computer that 'feels' fast.

  7. #7
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    calgary
    My Ride
    09 Impreza 2.5
    Posts
    193
    Rep Power
    0

    Default

    Are you running a AMD or Intel system?

  8. #8
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Moo Town
    My Ride
    (0^oo^0)~
    Posts
    470
    Rep Power
    0

    Default

    Ah thanks alot for the replies.

    32GB is overkill for sure, but I frequently have a shitload of tabs open (#moarpornz), not to mention that Chrome is a total hog.

    Just wanted to double check on the nuances of the RAM. I'm leaning towards just grabbing another 16GB of my current kit but the RGB cheesy and I like it haha.


  9. #9
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Red Deer, Alberta
    My Ride
    1995 WRX STi
    Posts
    1,474
    Rep Power
    15

    Default

    Quote Originally Posted by jacky4566 View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    Either kit will be fine, these guys are fussy.
    Exactly. People on this board have funny opinions about computer performance and hardware requirements (read: fucking overkill for everything).
    sig deleted by moderator, click here for info

  10. #10
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    CAL
    My Ride
    '19 Ridgeline
    Posts
    498
    Rep Power
    0

    Default

    Quote Originally Posted by HiTempguy1 View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    Exactly. People on this board have funny opinions about computer performance and hardware requirements (read: fucking overkill for everything).
    I ordered this today: https://www.amazon.ca/gp/product/B07...?ie=UTF8&psc=1

    $189 / 128GB of ram just because.... My guess is they won't ship it.

  11. #11
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Calgurry
    My Ride
    fiesta
    Posts
    3,295
    Rep Power
    14

    Default

    Quote Originally Posted by Chandler_Racing View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    I ordered this today: https://www.amazon.ca/gp/product/B07...?ie=UTF8&psc=1

    $189 / 128GB of ram just because.... My guess is they won't ship it.
    Whaaaaaa, I ordered. If it ships - bonus haha


    EDIT: it's on RFD. Definitely going to get cancelled. Those vultures are probably ordering multiples
    Last edited by eglove; 11-02-2018 at 09:25 AM.

  12. #12
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Moo Town
    My Ride
    (0^oo^0)~
    Posts
    470
    Rep Power
    0

    Default

    Quote Originally Posted by HiTempguy1 View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    Exactly. People on this board have funny opinions about computer performance and hardware requirements (read: fucking overkill for everything).
    There's definitely been a couple of threads where the discussion always goes into future-proofing or it's not much more to get X. That said, if people want a machine that's more than what they use it for that's fine too.

    I'm pretty happy with 16GB but just wanted to see what my options were if I were to add more.

    PS: When he says fussy, he's talking about the RAM, not people and their build opinions but never a missed opportunity for you to throw some shade, eh? Haha
    Last edited by rx7boi; 11-02-2018 at 10:23 AM.

  13. #13
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Calgary
    Posts
    105
    Rep Power
    0

    Default

    I've always been fine with 16 until VR came along. Running VR in certain games which are a bit more CPU intensive, 32gb can absolutely make a noticeable difference. I've ran into 3 games in VR where when I upped to 32 (as recommended by many other members in those game communities), I got a noticeable bump in performance - at least in very high detail/action situations in game.

  14. #14
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    CAL
    My Ride
    '19 Ridgeline
    Posts
    498
    Rep Power
    0

    Default

    Quote Originally Posted by eglove View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    Whaaaaaa, I ordered. If it ships - bonus haha


    EDIT: it's on RFD. Definitely going to get cancelled. Those vultures are probably ordering multiples
    Order was cancelled but they gave me a $200 credit.

  15. #15
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Calgurry
    My Ride
    fiesta
    Posts
    3,295
    Rep Power
    14

    Default

    Same! Waiting to see what comes up for Black Friday. Didn’t even need the ram haha.

    Quote Originally Posted by Chandler_Racing View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    Order was cancelled but they gave me a $200 credit.

  16. #16
    Join Date
    May 2015
    Location
    Calgary
    Posts
    19
    Rep Power
    0

    Default

    Quote Originally Posted by Chandler_Racing View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    Order was cancelled but they gave me a $200 credit.
    Got the same, read again, the $200 credit is for that ram at the regular price. It isn’t a general $200 credit.

  17. #17
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Calgurry
    My Ride
    fiesta
    Posts
    3,295
    Rep Power
    14

    Default

    Quote Originally Posted by Cagare View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    Got the same, read again, the $200 credit is for that ram at the regular price. It isn’t a general $200 credit.
    Oh that's super lame. Oh well

Similar Threads

  1. Fs: 16gb G.skill Ram Ddr3 1600mhz Ram

    By JDM4G69 in forum Computer Hardware & Peripherals
    Replies: 2
    Latest Threads: 06-15-2013, 12:24 PM
  2. Adding additional RAM?

    By liquid1010 in forum Computer Help Desk
    Replies: 4
    Latest Threads: 04-29-2010, 12:50 PM
  3. Adding a new ram to a desktop computer question..

    By Importz in forum Computer Help Desk
    Replies: 8
    Latest Threads: 08-05-2009, 10:51 PM
  4. Fs:hd & Ram Ram Ram Ram Ram Ram Ram Ram

    By Crazyx88 in forum Computer Hardware & Peripherals
    Replies: 21
    Latest Threads: 09-28-2005, 08:08 PM
  5. Adding Bank Account to PayPal?

    By Dope Dealer in forum General
    Replies: 2
    Latest Threads: 02-05-2003, 07:26 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •