Quantcast
Been out of the PC build game for years, what mobo/cpu/ram path to take from here? - Page 7 - Beyond.ca - Car Forums
Page 7 of 8 FirstFirst ... 6 7 8 LastLast
Results 121 to 140 of 149

Thread: Been out of the PC build game for years, what mobo/cpu/ram path to take from here?

  1. #121
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Calgary
    My Ride
    Silverado
    Posts
    2,516
    Rep Power
    15

    Default

    Quote Originally Posted by dirtsniffer View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    So I'm trying to play warzone and my 8 year old build is starting to show its age. Ideally, I'd like to get another year out of it for ganing, and its still a great work station.

    i5 3570k
    8gb ram
    HD 7850
    850w psu

    Thoughts?
    Update,

    Added 8 gb of ram and an RX580. Getting much closer to 60 fps on medium for Warzone now!

    I'm using the factory overclock through my ASUS bios and when it's running at 4 ghz (1.25v) my core temps are hovering around 80-85C. Most previous games didn't have my cpu utilization at 100% for the entire duration, maybe blips here and there so I wasn't concerned. But for warzone it is literally running at 100% for the entire game. Is it ok to sustain those temps for my CPU or should I turn the processor down to 3.8 ghz? I have the stock cooler currently, I am ok with switching it to a coolermaster 212, but I have heard that I can easily damage my processor while I take my old one off..

    1. Stay the course, 85C is fine
    2. Turn it down to reduce temps to 75-80
    3. Install cooler and maintain / increase voltage
    4. add a case fan or two?
    Quote Originally Posted by Gestalt View Post
    Im the one with a learning disability....

  2. #122
    Join Date
    May 2008
    Location
    Wildflower Ranch
    Posts
    1,561
    Rep Power
    19

    Default

    Quote Originally Posted by cam_wmh View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    Nice. What PSU & GPU you got? I've got a Thermaltake SmartSeries 850w, and an MSi GTX 1080
    I'm migrating my old system over to the new shell. It has a EVGA G2 850w and Gigabyte 1080. Looking back, the 850w is likely overkill. Running a 650w on my new system without issue.

  3. #123
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Calgary
    Posts
    10,028
    Rep Power
    22

    Default

    Quote Originally Posted by dirtsniffer View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    Update,

    Added 8 gb of ram and an RX580. Getting much closer to 60 fps on medium for Warzone now!

    I'm using the factory overclock through my ASUS bios and when it's running at 4 ghz (1.25v) my core temps are hovering around 80-85C. Most previous games didn't have my cpu utilization at 100% for the entire duration, maybe blips here and there so I wasn't concerned. But for warzone it is literally running at 100% for the entire game. Is it ok to sustain those temps for my CPU or should I turn the processor down to 3.8 ghz? I have the stock cooler currently, I am ok with switching it to a coolermaster 212, but I have heard that I can easily damage my processor while I take my old one off..

    1. Stay the course, 85C is fine
    2. Turn it down to reduce temps to 75-80
    3. Install cooler and maintain / increase voltage
    4. add a case fan or two?
    1080P gaming is typically CPU limited, not GPU limited, so it's not unusual to see your CPU working overtime when gaming at those settings.

    Factory "one click" over-clocks usually use way too much voltage (and subsequently higher temps) but 80-85C is really not bad if that's under load. Idle temps in the high 20's low 30's and load temps under 90C are pretty typical but if it's sustained, the lower the better. Under 80C is what a lot of people shoot for. The thermal cutoff for most CPUs is 100-105C. Up to you if you want to go down the road of a custom OC you can likely lower your temps further. Good thermal paste (and a proper application) between your CPU and cooler will also make a significant difference, if not already done. An aftermarket cooler will probably make the biggest difference as Intel's stock coolers are pretty terrible. If you picked something like a Noctua NH-D15 (or a 212 on the cheap) and used some Thermal Grizzly Kryonaut paste I bet you would see a 10-15C reduction right there. Whatever cooler you buy just make sure it can clear your RAM.

    I've swapped coolers many times, it's very easy and I've never damaged a CPU. There isn't really much to go wrong if you're gentle. Clean the old thermal paste off with 99% alcohol and a coffee filter (no lint). Apply the new paste (very thin, even layer) and tighten the new cooler down like you would a car tire - gradually and with opposite bolts. Watch someone do it on YouTube a few times to get your confidence up. The surface of your CPU's heat spreader and the contact plate on your cooler are not perfectly flat or uniform, even though they might appear to be, which is what the paste is for so you can maintain 100% contact for maximum thermal transfer. Paste degrades over time as well, so if your 3570K still has original paste it's probably not doing much these days.

    If you already have 2-3 case fans (at least one intake and exhaust) I probably wouldn't bother adding more since your temps aren't even that bad as-is. If you add a big CPU cooler with large fans, it will also move a lot of air within your PC case and over your RAM/VRMs.
    Last edited by Mitsu3000gt; 05-27-2020 at 03:40 PM.

  4. #124
    Join Date
    May 2006
    Location
    Calgary
    My Ride
    Avants, Estates, Variants, Wagons, Touring
    Posts
    1,412
    Rep Power
    9

    Default

    Anyone looking for a GFX card? I'm selling my EVGA 1080TI FTW3 - $600.

    Only ditching it because I'm running a 1080TI Mini instead in my SFFPC.
    Originally posted by InRich
    tell her I'll pick her up in the vette
    Originally posted by InRich
    The X5 i bought earlier this year really is FULLY LOADED though not a single option missing including infrared night driving

  5. #125
    Join Date
    May 2008
    Location
    Wildflower Ranch
    Posts
    1,561
    Rep Power
    19

    Default

    I would like a SFFPC.

  6. #126
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Calgary
    My Ride
    Eclipse
    Posts
    1,642
    Rep Power
    10

    Default

    Quote Originally Posted by zipdoa View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    anyone looking for a gfx card? I'm selling my evga 1080ti ftw3 - $600.

    Only ditching it because i'm running a 1080ti mini instead in my sffpc.
    pm'ed
    Originally posted by beemerm3
    so if we only seen 5 % of the oceans why not drain them or somethin lol or can u even transfer water from one ocean to another??? think of all the stuff u'd find treasures n eerything.

  7. #127
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Calgary
    My Ride
    Two from Freemont
    Posts
    9,156
    Rep Power
    20

    Default

    Just spent another $450 on another 32GB of ram, led strips and the command pro, just for the LEDs lol.

    COVID is making me spend more cash than I ever would.

    I havenít even powered it up yet because Iím trying to stuff all the cabling in and make it a clean install.
    My Tesla referral link: https://ts.la/moon14483

  8. #128
    Join Date
    May 2008
    Location
    Wildflower Ranch
    Posts
    1,561
    Rep Power
    19

    Default

    I am going to migrate my older system into a SFFPC because zipdoa is my hero. My Gigabyte GTX 1080 Windforce OC 8GB ain't going to fit in the case. Rarely gamed. How much is this worth?

  9. #129
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Calgary
    My Ride
    Two from Freemont
    Posts
    9,156
    Rep Power
    20

    Default

    Finally booted. After I installing windows, I’ll have to trouble shoot a dead case fan. RGB is working, but not spinning.

    BB6383CC-3B26-4DA1-B5D1-6605F03BD7D8.jpg
    My Tesla referral link: https://ts.la/moon14483

  10. #130
    Join Date
    May 2008
    Location
    Wildflower Ranch
    Posts
    1,561
    Rep Power
    19

    Default

    So much [email protected] potential there.

  11. #131
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Calgary
    My Ride
    rally pig
    Posts
    2,362
    Rep Power
    8

    Default

    Quote Originally Posted by benyl View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    Finally booted. After I installing windows, I’ll have to trouble shoot a dead case fan. RGB is working, but not spinning.

    BB6383CC-3B26-4DA1-B5D1-6605F03BD7D8.jpg
    nice, did you put RGB strips on the bottom too?
    You went all out 4x16GB?

    which fans are not spinning?

    here's my ricer lol

  12. #132
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Calgary
    My Ride
    Two from Freemont
    Posts
    9,156
    Rep Power
    20

    Default

    Yeah, stupid. $500 on memory that I don’t need. Probably could have gone with 4x8GB for the same effect.

    The bottom of the three in front isn’t spinning. The connector could have gotten dislodged when I was trying to shove everything into the back.

    Now I have to figure out the software. Guy at Memex told me iCue doesn’t play nice with others.

    The PSU is using the same colours as the mobo.
    My Tesla referral link: https://ts.la/moon14483

  13. #133
    Join Date
    May 2008
    Location
    Wildflower Ranch
    Posts
    1,561
    Rep Power
    19

    Default

    I want to see how how your memory utilization can get. I only managed to hit 13GB trying really hard.

  14. #134
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Calgary
    Posts
    169
    Rep Power
    0

    Default

    Quote Originally Posted by taemo View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    nice, did you put RGB strips on the bottom too?
    You went all out 4x16GB?

    which fans are not spinning?

    here's my ricer lol
    Those cables at the bottom would drive me nuts. Are those all the same fans or are the rear side/top ones different from the front ones?

  15. #135
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    calgary / alberta
    My Ride
    VW R32 Turbo
    Posts
    614
    Rep Power
    7

    Default

    Fuck, I used to think RGB lights were tacky/ricey, but with the idea I have of mounting this naked case on the wall in my office/den, I think it'd look dope with the lights off.

    Maybe I'll just do RGB lights. Is everyone doing this on their builds nowadays?
    Originally posted by sputnik
    Cell providers are the next Blockbuster video stores.

  16. #136
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    calgary
    My Ride
    CLK 55 / 2g Eclipse / EP3
    Posts
    4,189
    Rep Power
    13

    Default

    Quote Originally Posted by cam_wmh View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    Fuck, I used to think RGB lights were tacky/ricey, but with the idea I have of mounting this naked case on the wall in my office/den, I think it'd look dope with the lights off.

    Maybe I'll just do RGB lights. Is everyone doing this on their builds nowadays?
    I just set it to static colour - dont want blinking things around.

  17. #137
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Calgary
    My Ride
    rally pig
    Posts
    2,362
    Rep Power
    8

    Default

    Quote Originally Posted by mazdavirgin View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    Those cables at the bottom would drive me nuts. Are those all the same fans or are the rear side/top ones different from the front ones?
    there's only one cable on the bottom for the video card, the other cables you might be seeing are reflections in the glass.
    but yeah once I upgrade my videocard I will rewire it more cleanly.

  18. #138
    Join Date
    May 2002
    Location
    Calgary, Alberta
    My Ride
    (maah raahde)
    Posts
    5,798
    Rep Power
    23

    Default

    I solved my visibly loose wires problem by shutting off the stupid lights in my computer case haha

  19. #139
    Join Date
    May 2008
    Location
    Wildflower Ranch
    Posts
    1,561
    Rep Power
    19

    Default

    mazdavirgin = pcincel?
    P3 case is coming today. I guess no SFFPC until the next upgrade.

  20. #140
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Calgary
    My Ride
    rally pig
    Posts
    2,362
    Rep Power
    8

    Default

    Quote Originally Posted by D'z Nutz View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    I solved my visibly loose wires problem by shutting off the stupid lights in my computer case haha
    lol, AMD are ricers and Intel are minimalists.
    when I was running Intel from 2008 to 2020 I always had a closed computer case, going back to AMD revived the ricer in me, 2003-2008 AMD Athlon modding days with LEDS and antec yellow case with side window

    Quote Originally Posted by The_Rural_Juror View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    mazdavirgin = pcincel?
    P3 case is coming today. I guess no SFFPC until the next upgrade.
    post pic once done, curious to see how it is as I was also looking into the P3 case but it was a just too wide for my desk.

Page 7 of 8 FirstFirst ... 6 7 8 LastLast

Similar Threads

  1. Replies: 5
    Latest Threads: 04-18-2018, 06:09 AM
  2. Fs:hd & Ram Ram Ram Ram Ram Ram Ram Ram

    By Crazyx88 in forum Computer Hardware & Peripherals
    Replies: 21
    Latest Threads: 09-28-2005, 09:08 PM
  3. FS: Mobo, CPU, Ram, Sound Card, HDD, Video Cards

    By sabad66 in forum Computer Hardware & Peripherals
    Replies: 23
    Latest Threads: 07-26-2005, 03:25 PM
  4. FS: AthlonXP CPU, mobo and 512 mb RAM

    By boosty in forum Computer Hardware & Peripherals
    Replies: 6
    Latest Threads: 12-17-2004, 11:33 AM
  5. WTB: Mobo cpu ram asab

    By aj mal in forum Computer Hardware & Peripherals
    Replies: 2
    Latest Threads: 11-10-2004, 12:10 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •