Quantcast
MY PC wont start - Beyond.ca - Car Forums
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 20 of 25

Thread: MY PC wont start

  1. #1
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Dewinton, AB
    Posts
    223
    Rep Power
    0

    Default MY PC wont start

    My PC wont reboot. Goes into auto repair mode and cant move past.

    Preparing Auto Repair > Diagnosing your PC > Auto repair cant repair your PC see log file XXXXXX

    Through advanced options I was finally able to get into it by selecting Early Malware detection.

    I went to the PC lox referenced above and found the following:

    Startup Repair diagnosis and repair log
    ---------------------------
    Number of repair attempts: 1

    Session details
    ---------------------------
    System Disk = \Device\Harddisk1
    Windows directory = D:\WINDOWS
    AutoChk Run = 0
    Number of root causes = 0

    Test Performed:
    ---------------------------
    Name: Check for updates
    Result: Completed successfully. Error code = 0x0
    Time taken = 0 ms

    Test Performed:
    ---------------------------
    Name: System disk test
    Result: Completed successfully. Error code = 0x0
    Time taken = 0 ms

    Test Performed:
    ---------------------------
    Name: Disk failure diagnosis
    Result: Completed successfully. Error code = 0x0
    Time taken = 0 ms

    Test Performed:
    ---------------------------
    Name: Disk metadata test
    Result: Completed successfully. Error code = 0x32
    Time taken = 16 ms

    ---------------------------

    Anyone got any suggestions as its all greek to me?

    Thanks

  2. #2
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    calgary
    My Ride
    CLK 55 / 2g Eclipse / EP3
    Posts
    4,240
    Rep Power
    13

    Default

    Couple of reasons:

    - failed/failing disk (most likely - esp with laptops and the cheap shit drives I see failing all the time)
    - bad Windows update (seen a few times)
    - caused by bugs (rare these days)


    You are looking at a proper repair (about 1 hour) or a clean Windows reinstallation (assuming the drive is not toast)- I can reference some tech geek sites though if you want to attempt yourself. Hope you have the data backed up.

  3. #3
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Dewinton, AB
    Posts
    223
    Rep Power
    0

    Default

    It's a desktop, not sure that matters it's a newer ssd drive. I'm going to backup all data again. How do you know if the drive is failing? I'd welcome your links too.

    Thanks

  4. #4
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Calgary
    My Ride
    GLA
    Posts
    2,102
    Rep Power
    27

    Default

    Sounds like a dying ssd to me

  5. #5
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    calgary
    My Ride
    CLK 55 / 2g Eclipse / EP3
    Posts
    4,240
    Rep Power
    13

    Default

    Quote Originally Posted by OU812 View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    It's a desktop, not sure that matters it's a newer ssd drive. I'm going to backup all data again. How do you know if the drive is failing? I'd welcome your links too.

    Thanks
    Samsung SSD by chance?

    If so you can use their Magician tool (once Windows is fixed) to check out the drive status - although I have seen issues where the drive tool reports that all is well too.

    Try the response marked 'answer' in the forum link here - manually rebuilding the BCD>

    https://answers.microsoft.com/en-us/...a-f53c6e28ee1a

  6. #6
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Dewinton, AB
    Posts
    223
    Rep Power
    0

    Default

    Hahaha it is Samsung. I will try your suggestions when I get back home and update.

  7. #7
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    calgary
    My Ride
    CLK 55 / 2g Eclipse / EP3
    Posts
    4,240
    Rep Power
    13

    Default

    Quote Originally Posted by OU812 View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    Hahaha it is Samsung. I will try your suggestions when I get back home and update.
    Yep, I've RMAd 3 samsung SSDs this year for clients - cheap and high end models.

  8. #8
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Dewinton, AB
    Posts
    223
    Rep Power
    0

    Default

    Ok Samsung magician said health was good, I can post a screenshot when the other stuff is done as I am currently running the scans.

    The rebuild BCD and fixmbr worked.
    Re fixboot I got "access is denied"??

  9. #9
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    calgary
    My Ride
    CLK 55 / 2g Eclipse / EP3
    Posts
    4,240
    Rep Power
    13

    Default

    Quote Originally Posted by OU812 View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    Re fixboot I got "access is denied"??
    You will have to unlock the bootloader for this - temporarily - in BIOS (secure boot -> unsecure boot).

  10. #10
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Dewinton, AB
    Posts
    223
    Rep Power
    0

    Default

    Is that a line I type or is that a reboot f2 on startup thing?

  11. #11
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    calgary
    My Ride
    CLK 55 / 2g Eclipse / EP3
    Posts
    4,240
    Rep Power
    13

    Default

    It could be esc, del, f2, f8, f10 - depends on your system.

    If you have an ASUS board, you will have to choose "advanced mode" BIOS in the top right corner.

  12. #12
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    calgary
    My Ride
    CLK 55 / 2g Eclipse / EP3
    Posts
    4,240
    Rep Power
    13

    Default

    Also it could be sign of a bad ssd - in cases like yours I take the SSD (even if shows OK in the OEM tool) and run a torture test/fill up the drive and then read back the data for errors. Sometimes the drive also slows down to a crawl on a speed test for R/W.

    Their RMA process is fucked - let me know if you want to go down that road and I can direct to the proper channels.
    Last edited by revelations; 06-07-2020 at 10:16 PM.

  13. #13
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Dewinton, AB
    Posts
    223
    Rep Power
    0

    Default

    OK so I ran the steps in the link you provided:

    bootrec.exe /rebuildbcd > operation completed successfully
    bootrec.exe /fixmbr > operation completed successfully
    bootrec.exe /fixboot > access is denied

    I also ran the chkdsk command and both of my drives checked ok

    Re secureboot changes I cant do that on my PC (i think its too old) it's a Dell Studio 540 from 09 hahaha

    Here is my drive reportAnnotation 2020-06-07 200808.jpg

    Can still only get PC to reboot using the early malware detection (#8) option.

    Thoughts??

  14. #14
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    calgary
    My Ride
    CLK 55 / 2g Eclipse / EP3
    Posts
    4,240
    Rep Power
    13

    Default

    Quote Originally Posted by OU812 View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    OK so I ran the steps in the link you provided:

    bootrec.exe /rebuildbcd > operation completed successfully
    bootrec.exe /fixmbr > operation completed successfully
    bootrec.exe /fixboot > access is denied

    I also ran the chkdsk command and both of my drives checked ok

    Re secureboot changes I cant do that on my PC (i think its too old) it's a Dell Studio 540 from 09 hahaha

    Here is my drive report

    Can still only get PC to reboot using the early malware detection (#8) option.

    Thoughts??
    Ugh, was the system working completely fine before the boot failure?

    You are looking at a partition rebuild then:

    https://answers.microsoft.com/en-us/...c-81e572d546df

  15. #15
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Dewinton, AB
    Posts
    223
    Rep Power
    0

    Default

    yes it was although sometimes it would seem to freeze up.

    Seeing as I can access it right now I have a 2TB Seagate backup drive. Should I just back everything up and then wipe it clean?

    Im such a newb lol.

    Or given that its 11 years old should I just get a new tower from MEx? Its just for surfing the web and email etc no gaming anymore thats all on consoles.

    Thoughts? Suggestions?

  16. #16
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    calgary
    My Ride
    CLK 55 / 2g Eclipse / EP3
    Posts
    4,240
    Rep Power
    13

    Default

    Nah, keep the tower - for basic apps like that its not worth buying a new rig.

    Wipe the drive (after data copy) and reinstall W10 from scratch.

    If the drive has issues again soon, RMA the thing.

  17. #17
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Edmonton, Alberta
    My Ride
    '16 F150 Lariat, SW20 MR2
    Posts
    1,715
    Rep Power
    8

    Default

    Weird that it is seeing windows as a D:\ directory. has this always been the case? I have had an issue in the past where this has happened.

    https://superuser.com/questions/6819...-c-%E2%86%92-d

    Try this.

  18. #18
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Dewinton, AB
    Posts
    223
    Rep Power
    0

    Default

    Started backing up my data only 3 days till its done lol

  19. #19
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    calgary
    My Ride
    CLK 55 / 2g Eclipse / EP3
    Posts
    4,240
    Rep Power
    13

    Default

    Quote Originally Posted by OU812 View Post
    This quote is hidden because you are ignoring this member. Show Quote
    Started backing up my data only 3 days till its done lol
    Yea thats not right (SSD is cooked) - unless you are using a super slow USB connection.
    Last edited by revelations; 06-08-2020 at 09:22 PM.

  20. #20
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Edmonton/Calgary
    My Ride
    Benzo
    Posts
    4,374
    Rep Power
    19

    Default

    My post won't help in any way but this reference is for a very few British TV connaisseurs that will know what I am talking about....'have you turned it on and off?'

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Similar Threads

  1. car wont start. jump wont work

    By vansonvu in forum Mechanical
    Replies: 23
    Latest Threads: 09-09-2010, 07:37 PM
  2. Replies: 6
    Latest Threads: 04-26-2003, 10:55 AM
  3. My lude wont start

    By Dragon X in forum Mechanical
    Replies: 37
    Latest Threads: 04-15-2003, 08:30 AM
  4. Replies: 12
    Latest Threads: 04-11-2003, 06:48 PM
  5. car wont start

    By 98Max in forum Mechanical
    Replies: 8
    Latest Threads: 03-10-2003, 06:48 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •